-


 


Jeroen van Keulen en Theo Toenink attendeerden me op deze foto, die van deze website komt. Hij is zo mooi, dat ik hem maar groot op deze pagina heb gezet! Zo te zien is hij nog groter dan de Octobasse (scrawl naar beneden). Volgens het onderschrift is hij in 1903 gemaakt door de Duitse contrabasbouwer Otto Roth (1876-1954), was hij 4.20 meter hoog (!) en was de kast 2.10 breed. Hij is gemaakt voor de Chicago Opera. Meer is er helaas niet over bekend.

De bas van A. Stukker
Ik speel alleen nog oude Jazzmuziek, zowel binnen als buiten op eigen gemaakte contrabassen (uit nood geboren). Ik heb n.l. een heel mooie Tjechische contrabas uit 1939, maar deze is zonde om mee op de bühne mee te nemen, want daar wordt soms wat afgerauscht. Ik bouwde als hobby al gitaren, pedalsteelgitaren en dobro's. Toen ik na een enstige longkankeroperatie weer met musiceren begon, had ik de interesse en de tijd om zelf ook eens een contrabas  te bouwen (het voorbeeld had ik al). Gezien het feit dat het werken met heel veel diverse materialen mij niet onbekend was, heb ik een alternatief gevonden voor het steken van het voorblad, n.l. polyester. Dit was voor mij de enige mogelijkheid om een acceptabel resultaat te krijgen, verder zijn ze (op de hals na) traditioneel gebouwd. De nek heb ik uit 2 delen gebookmatcht essen gemaakt, met een trustrod voor de stevigheid (ik heb deze halzen nogal bijgeschuurd totdat ik de voor mij ideale feeling had).
De krul is een afgietsel van mijn oude bas, ook weer gemaakt van polyester (met vezels verstevigde staalplamuur). Ook is de hals niet "star" in de body gemonteerd, maar net als een basgitaar verstelbaar, wat mijn speelsnelheid ten goede komt. De buitenbas of "Basmobiel"is een heel bouwsel, op dezelfde manier gebouwd maar met een ingebouwde versterker/luidspreker, standaards voor alle mogelijke andere blaasinstrumenten en voor de gitaar/banjo, een echte kerstboom met een paraplu/sol als blikpunt, rijdend op  een driewielig karretje met luchtbanden, terwijl de versterker gevoed wordt door een 12 volts autoaccu (speelduur 11 uur volle power ) en.... oh ja, hij klinkt ook nog als een contrabas.
Ik heb er nu 5 gemaakt (ook enkel als decoratie bij mijn zoons) en ze zijn allemaal speelklaar.

Een bas met 38 snaren. Luister naar de bas.

De badkuipbas, een bas van Jeff Warmouth.

Een bas van karton
De tweesnarige Bogdon Bass van karton. Zie ook bogdonbass.com. Paul vertelt erover op het basforum op deze site:
'Haha, nou ik heb 'm in huis hoor... en in elkaar gezet. Het is echt een heel grappig ding... met de nadruk op grappig.
De snaren zijn redelijk slap en van kunststof. Ik heb de stemming maar op A-D gezet, zodat er door de extra spanning meer te plukken viel. Er zit een piezo element bij die je aan de binnenkant van de doos op het karton moet plakken.'
Omdat het karton is, hoor je echt van alles als je 'm aansluit op de versterker. Bas is dus ook als percussie in te zetten (zolang je maar niet te hard slaat). Met 3 bandleden tegelijk konden we ons aardig vermaken.
Of hij podiumwaardig is? Dat valt nog te bezien, maar ik vind het bovenal een grappig speleding (zoals ze bij de familie knots zouden zeggen).
Een Aluminium bas
Ideaal voor de acrobaten; dat ding kan alles hebben natuurlijk. Ze schijnen lichter te zijn dan een houten bas en een groot volume te hebben. Sommigen mensen zeggen heel positieve dingen over het geluid, anderen vinden het bagger.
Ik las een stukje van iemand die een survival tocht wilde maken in Amerika en daarvoor op zoek ging naar een aluminium bas. De bas moest ertegen kunnen als zijn vlot omsloeg en een grote hal van een grot met zijn geluid kunnen vullen. De aluminium bas voldeed uitstekend! Ze worden tweedehands aangeboden voor tussen de €1500,- en de 2000,-.

Martin Senders draagt een heleboel bijzondere bassen bij aan deze pagina. Bedankt Martin!

Benjamin Dove (te vinden op bdove.net) heeft een soort contrabas synthesizer uitgevonden en gebouwd die werkt op licht en beweging.


Bas met pedalen
Martin Senders voorziet ons weer van een plaatje van een bijzonder curieus geval. Het vreemde ding kon met voetpedalen bediend worden!

Koolstofvezel bas
Rechts zie je mijn 5snarige koolstof vezel bas van Cosi. Toch ook een bijzonder geval, dacht ik zo.

De Octobasse
Theo Hettema mogen we danken voor info over deze monsterlijk grote 'Octobasse'. Theo vertelt: hij is in de 19e eeuw gemaakt door de vioolbouwer J.B. Vuillaume (beroemd om zijn violen en vooral ook om zijn strijkstokken), naar het schijnt op verzoek van de componist Hector Berlioz. Het instrument is ong. 3,5 m. groot. De snaren moeten met hendels worden ingedrukt. Er zitten drie snaren op c-g-c, waarbij de laagste c een octaaf en een terts lager is dan de lage e-snaar van de gewone contrabas. Er zijn twee exemplaren, in Parijs en Wenen. Een Italiaan, Nicola Maneta, heeft er recent een laten namaken en speelt daar ook op.
De Auxetophone
1898-1918. Weliswaar geen contrabas, maar op grond van zijn curiositeit verdient dit apparaat toch echt een vermelding op deze pagina. De voorloper van de basversterker, ontwikkeld door Horace Short en Sir Charles A Parsons uit Engeland. Diende ook ter versterking van grammofoonplaten.

Een soort banjo bas
Rechts zie je de bassist van Big Low. Je kunt deze groep hier in actie zien.

Martin Senders voorziet ons nogmaals van een aantal fraaie exemplaren: links een kroatische bas, boven een cactusbas en rechts een fraai beschilderde bas. Ook de onderstaande sculptuur van Wiebe is opgstuurd door Martin, waarvoor dank.

John Wiebe heeft deze bassculptuur gemaakt.

Theo wees ons op het basforum op het bestaan van de ballonbas. Zie ook dit youtube filmpje.

Boven een vliegerbas. Rechts een doodskistbas. Paul Hendriks wees me op dit prachtexemplaar. Helemaal rechts een kofferbas.

Dank zij Paul kennen we nu de tea chest bass en de teilbas. Zie ook dit en dit youtube filmpje. Wat opvalt is hoe bloedserieus deze mensen met hun instrument in de weer zijn.

Adriaan Kragten wees ons op het bestaan van deze creatie. Bedankt Adriaan!

Martin Senders voorziet deze site weer van 3 prachtige bijzondere bassen. Bedankt Martin!

Op youtube vond ik onderstaande koektrommeltjesbas en de wastobbebas rechts.

Aan Paul danken we de bas links, die hij een Borgbas noemt ('Resistance is futile. You will be assimilated.') Dit is namelijk een bas van Goslink, die van oude instrumenten nieuwe maakt.

Links zien we een wasteilbas. Onder een emmerbas. Rechts een boerenbas.

Boven zien we een kombas. Rechts twee sigarenkistjes bassen. Wat uiterst rechts staat, klinkt ook als een bas. Of zo.

Boven zien we een trommelbas. Rechts een kistbas. Uiterst rechts een vuilnisbakbas en een doosbas.

Boven zien we een blikbas. Onder een plasticflesbas.

Een barbas.

Een banjobas, kartonnen bas en een teilbas.

Jeroen van Keulen wees me op deze vreemde basgitaren. Een bas gemaakt van triplex, rechts de fluffybas en geheel rechts de schizo.

2 gasflessenbassen of zoiets. En een zelfbouwbas.

De bamboe bas en rechts de teiltjebas.

Een kastjebas.

Onder en geheel rechts twee plankbassen. Rechts een jerrycanbas.

De foto links kreeg ik van Dibbe van Laarhoven. Bedankt Dibbe!

Onder een kartonnen bas.

Een bas gemaakt van een kartonnen doos.

En nog een!

Theo Hettema stuurde me de vuurbas links. Bedankt!

Rechts zien we een opblaasbare bas. Met dank aan Theo Hettema voor de link.

Hier zien we 3 bassen die door Jos Noorhoff zijn gemaakt mat hun koppen. Bedankt voor de foto's, Jos!

Links een paar koffercontrabassen. De contrabas boven heeft de functie van een koffer.

Met dank aan Margot Hovenkamp, die deze bas heeft gemaakt.

Met dank aan Paul Hendriks voor het plaatje van dit prachtige exemplaar!