Basles
shadow

Elementen/mics 5
Shadow SH-965-NFX

Wat opvalt aan het element als het uit het doosje komt, zijn de twee aan beide zijden gladde strips die onder de voetjes van de kam geplaatst moeten worden en het voorversterkertje met de zichtbare batterijklem en het knoopbatterijtje. Bij wijze van spreke 'in één handomdraai te vervangen'. Het zal toch niet de bedoeling zijn het batterijtje regelmatig te moeten verwisselen? In de handleiding wordt gesproken over de levensduur van ongeveer een jaar. De vraag die ook bij me opkomt is hoe de batterijconstructie zich houdt bij 'on the road' gebruik, zo hier en daar een stootje, stof en vuil dat binnendringt (slecht contact tussen batterij en klem?), eventuele vochtigheid e.d. En ik moet  denken aan de nachtmerrie-situatie, dat de hele band in het donker op het podium op zoek is naar het verloren knoopcelletje van de bassist... Ik vind het niet het meest geweldige ontwerp, waarom het geheel niet fraai weggewerkt achter een kapje of klepje? Hier zou m.i. simpel wat anders voor te bedenken zijn geweest.

Na de snaren ontspannen te hebben, kon ik tot plaatsing overgaan. Zonder problemen glijd ik de transducers onder de voetjes.

Ze passen precies, alsof voor mijn kam gemaakt. Mooi bedekken ze het donkere gedeelte van de strips, zoals de bedoeling. Bij het opdraaien van de snaren dreigt er slipgevaar voor de kam, de gladde strips zijn wel érg glad. Pas als de boel een beetje onder spanning staat wordt het stabieler. Voorwaarde bij dit systeem is wel dat je goed aansluitende voetjes hebt, anders voorzie ik grote problemen als inklappende kammen. Ook als de bas op stemming is, is de kam redelijk makkelijk met de hand een stukje te verschuiven. Regelmatig controleren of ie nog rechtstaat! De strips worden zo geplaatst, dat de kabeltjes aan de binnenkanten van de voetjes vertrekken. Het maakt me ook nieuwsgierig wat het effect zal zijn als de strips 'verkeerd om' geplaatst worden, met de kabeltjes aan de buitenkant van de voetjes. Via 2 mini-mini jackpluggetjes worden ze op 2 mini-mini busjes op het voorversterkertje aangesloten. Een beetje priegelig. Het zijn geen gegoten pluggetjes, maar met een hulsje met schroefdraad dat erg snel vanzelf losdraait, merkte ik (gevaar van meeresoneren?)

Aangesloten op een GK MB150S geeft het element het acoustisch basgeluid verrassend goed weer. Met de toonregeling neutraal op de versterker hoorde ik het karakter van mijn bas er wel in naar voren komen. Het element heeft een goede respons en klinkt rond en houtachtig. De balans tussen de snaren onderling over de hele toets is goed. De tonen klinken gelijkmatig, zonder rare piektonen of te zachte tonen. Het volumeknopje op het voorversterkertje kan gelijk op 10. De output is ook dan in vergelijking met een Rikkers-element (dat standaard op mijn bas zit) aanzienlijk lager. Het valt me een beetje tegen, misschien te wijten aan een te oud batterijtje? Met het tone knopje kan de helderheid van het basgeluid binnen een bepaalde marge geregeld worden. Het is natuurlijk een persoonlijke smaak en ook afhankelijk van de bas en speelomstandigheden, maar het tone knopje op ongeveer 9 uur voegt een prettig randje treble en definitie toe. Meer 'tone' maakt het geluid metaliger.

shadow

Ik heb het element in de volgende situaties geprobeerd: solobas in de huiskamer, een paar repetities en een optreden. In alle gevallen geeft het element een werkbaar geluid met een acoustisch karakter. De bas komt goed door. Minder vind ik het, dat er een apparaat aan mijn bas hangt in de buurt van het staartstuk. Kan eenzelfde systeem niet passief uitgevoerd worden? Ervan uitgaande dat je het volumeknopje niet echt nodig bent en de toonregeling ook via de versterker kan. Dus een systeem met alleen de transducers en een ingang voor een jackplug. Op zich denk ik dat het principe van onder de voetjes geklemde strips wel een maximaal contactpunt en signaal geven.

Het element had ik gemonteerd op mijn 100+ jaar oude (waarschijnlijk) Tjechische contrabas en had het meegekregen van Rikkers gitaarbouw om eens te proberen. Vriendelijke dank nog hiervoor.
Met bas-groeten, Jacques Roorda

Binnengekomen zonder navigatie? Klik hier