Basles
De basbouwer zal, als het goed is, de haren zo in de stok hebben gezet, dat je dan met de schubben mee strijkt. Dat zegt die merrie van de kinderboerderij er natuurlijk niet bij als ze geknipt wordt.
Het lijkt een raar verhaal, omdat je met het strijken op de snaar natuurlijk ook niet alleen maar afstreken maakt. Maar ik kan me voorstellen dat het inharsen van de stok anders op de haarschubben inwerkt dan de beweging over de snaar.

Ik heb het verhaal van verschillende kanten gehoord – ook van andere strijkers. Omdat ik niet de luxe bezit van twee strijkstokken, kan ik geen proefondervindelijk onderzoek doen, dus houd ik me maar gewoon aan de afstreekregel.

En dan nog dit: als het strijken met een beharste stok niet meer lekker gaat, kan dat ook liggen aan het uitdrogen van de hars, die zijn zachtheid verliest. Een nieuw blokje hars kan dus ook helpen. Of een wat zachtere harssoort (zoals Carlsson i.p.v. Pops). Of gewoon plukken!

Nog een aanvulling van Francis:

Het kan niet genoeg herhaald worden...
Nu de strijkstok terug netjes en gebruiksklaar is, moet je echt eens een kijkje gaan nemen op http://nl.youtube.com/user/jasonheath (beetje omlaag scrollen).
Dit is werkelijk de meest complete strijkstok-video-les die op het www te vinden is ! Super inspirerend !
Als er veel hars op je toets zit, betekent dit waarschijnlijk dat je net iets te kort bij de toets strijkt. De snaren spreken hier makkelijker aan maar je levert wel in op toon. Tenzij je geen "volume effecten" ( ppp of fff ...) wil gebruiken, plaats je de boog best in het midden tussen de kam en de toets op de snaren. Dit principe wordt trouwens erg goed uitgelegd in de video's op youtube.

bas

De strijkstok 2
Naar aanleiding van een vraag van Tom op het basforum over het schoonmaken van zijn strijkstok, ontstond een interessante discussie over dit onderwerp dankzij de bijdragen van Tom, Willard, Erwin Deumens, Dieter van Obberghen en Theo. Ik probeer in deze les die informatie samen te vatten, die natuurlijk enorm interessant is voor de strijkers onder ons.

Onderhoud
De vraag van Tom was of het mogelijk is om de haren van de strijkstok schoon te maken, omdat de strijkstok niet meer aansprak. Naast de suggestie van Willard om de haren te laten vervangen – wat volgens de gangbare kennis na één jaar moet – kwam Erwin Deumes met de volgende suggestie:

Je kunt het eens proberen met 'poesjeszeep', oftewel Lactacyd Femina – een zeepvrije wasemulsie voor intieme hygiëne. Opletten dat er geen water op de tip komt, want dan lost het spietje op waarmee de beharing wordt vastgezet. Bij het drogen ook de stelschroef losdraaien, anders knapt de beharing, doordat de haren krimpen tijdens het drogen.

Als de schubben beschadigd zijn, zit er niets anders op dan de strijkstok opnieuw te laten beharen.

Dit was het antwoord van Tom:
Heb inmiddels de strijkstok gereinigd met lactacyd femina en goed nagespoeld met water, en de haren drie dagen laten drogen. Nu spreekt de stok inderdaad weer beter aan en hij ruikt ook lekkerder. Tijdens het naspoelen kruipt het water ook richting tip, maar dat heb ik drooggedept met een doek. Er werd gezegd dat er in de tip een spietje zit dat zou kunnen lossen, maar dat is niet gebeurd.

Kleur van de haren
Tegelijkertijd ontspon zich een discussie over de vraag wat nu beter was, zwarte of witte haren. Theo kwam met het verlossende antwoord:

Op het basforum van 2xbasslist vond er de afgelopen dagen een discussie plaats over de kleuren haar van de basstrijkstok. Behalve wit en zwart had men het ook nog over een derde kleur 'peper en zout'; een wat onbestemde kleur dus. Kort samengevat komen de reacties hierop neer:

Zwart haar is grover. Het lijkt daardoor iets steviger te pakken op de snaar, maar volgens een stokkenmaker is dat schijn en is het geluid op afstand niet sterker. Het is wel 4x zo goedkoop als wit haar, de fijnste soort (P&Z zit er tussenin). Het witte haar is beter voor allerlei stokeffecten (zoals spiccato), klinkt beter bij de duimposities en geeft uiteindelijk een wat subtielere toon. Met als nadeel dat je daardoor je foutjes ook beter hoort, merkte de schrijver op, die tussen de regels door liet weten dat hij naast jazz spelen net bezig was om het eerste contrabasconcert van Bottesini te spelen, en dat hij bij het uit het hoofd leren van de cello suites van Bach van zwart naar wit was gewisseld. Ik bedoel maar.

Het is dus eigenlijk net zo als met alle andere producten: óf het is goedkoop, maar dan wat grover, óf het is duur en dan ook wat verfijnder. Wat zit het leven (ook van een bassist) toch eenvoudig in elkaar!

In een van de reacties lees ik over 'beschadigde schubben'. Die beschadiging kun je voorkomen, door bij het harsen steeds één kant op te strijken, namelijk door met een afstreek over het blokje hars heen gaan.

Binnengekomen zonder navigatie? Klik hier