Basles

Esperanza Spalding, Duitse methode

Ben al 5 jaar opnieuw aan het leren strijken. Wat was er verkeerd aan die stok?
Wel, hij is een beetje krom getrokken, zodat ik nu dus een kromme beweging maak i.p.v mooi recht. Dit gebeurt zo geleidelijk dat je het eigenlijk niet merkt, tot je op een andere stok speelt... De balans is ook verkeerd, en hij is wat aan de zware kant. Ik heb pas op een stok van 3000 EUR (geen typefout) gespeeld en dat was dus ook niet mijn ding... Je moet gewoon uitproberen wat jou het beste ligt! Dit is natuurlijk super-moeilijk als je pas begint en daar komt de leraar dus om de hoek kijken.
Er zijn 4 eigenschappen die belangrijk zijn bij een boog:
1) Gewicht:
--> Lichtere bogen (170 gram ofzo) zijn gemakelijker in beweging te brengen, maar moeilijker om in beweging te houden, wat belanrijk is voor een constante toon. Zwaardere exemplaren "starten" moeilijk, en - niet onbelangrijk - zijn vermoeiender om te spelen. Gewoon pure fysica dus.
2) Balans:
--> Dit is moeilijk te beoordelen als leek. Te veel gewicht naar de tip maakt je boog subjectief zwaar, maar te veel gewicht naar de slof maakt de boog dan weer te licht, zodat de haren niet echt bijten.
3) Flexibiliteit en/of soepelheid
--> Dit hangt volledig af van het gebruikte materiaal. Te stijf maakt dat de boog te veel botst over je snaren, te soepel maakt alles nogal zwierig en moeilijk controleerbaar. Permabucco schijnt de natte droom te zijn van elke boogmaker wegens het perfecte compromis. Reken dan wel op 500 EUR ofzo.
4) Stevigheid
--> Carbon (glasvezel) is steviger dan hout en heeft een grotere klimatologische stabiliteit (lees: geen last van hitte en vocht). De puristwen onder ons verkiezen natuurlijk hout.
TIPS:
- Kijk eens op bijvoorbeeld http://www.cello.org (Engelstalig)?
- Een interessant artikel stond in Strings Magazine (July/August 1995).

bas

Tobias had hier nog een aanvulling op dit uitgebreide verhaal van Erwin:
Misschien ben ik wel een van die puristen,
maar koop toch alstjeblieft geen carbon/glasvezel stok. Ik ken iemand die zo'n stok heeft, en het zal ook wel deels met de haren te maken hebben misschien, maar dat ding klinkt echt als een bevallende olifant. Ik vind het echt verschrikkelijk wat voor geluid eruit komt. Heel lelijk. Ik heb zelf een houten stok, ik weet zo een twee drie even niet wat voor merk, ik heb hem nu even niet bij de hand, ik zal het later posten. Ik ben er erg blij mee.

De strijkstok 1
Toen ik nog eens aan het grasduinen was op het basforum, viel me op dat er dankzij Erwin Deumens genoeg materiaal op stond voor een les over de strijkstok, een onderwerp waar ikzelf weinig vanaf weet omdat ik niet strijk – maar voor beginnende, strijkende bassisten lijkt deze info me goud waard. Aanleiding was een post van Frank H:

Beste basforumlezers en - schrijvers,
Dat je Duitse en Franse modellen strijkstokken hebt, dat haar van paarden of van kunststof wordt gebruikt, dat ze van verschillende materialen gemaakt kunnen zijn (hout, carbon, glasvezel) en dat de prijzen uiteenlopen van 65 tot meer dan duizend euro. Veel verder reikt mijn kennis over strijkstokken niet.
Wie heeft informatie/ervaring over waar ik op moet letten bij het kopen van een strijkstok (Frans model, uiteraard voor contrabas)? Wat zijn voor- en nadelen van verschillende materialen? Wat is een redelijke prijs (ik wil eigenlijk niet meer dan 100 euro besteden) voor een redelijk goede nieuwe of 2e-hands stok? Wat is er te zeggen over soorten hars? Kortom, alle informatie die betrekking heeft op de strijkstok is welkom.
Frank

Het antwoord van Erwin:
Jaja, over strijkstokken valt er veel te vertellen... Laatst had mijn leraar contrabas een andere strijkstok mee, en ik vond die nogal stroef en niet lekker strijken. Achteraf bleek dat die stok 3000 euro waard was... effe een genante situatie
* FRANS/DUITS:
Ikzelf heb een franse strijkstok, maar eigenlijk is het één niet beter of slechter dan het andere. Het is eerder een persoonlijke voorkeur - van jouw leraar? - die de doorslag geeft. In Belgie word voornamelijk een Franse slof gebruikt, maar ik ben ook al occasioneel een Duitse slof tegengekomen. Verschil?
--> Franse slof: Hier houd je je rechter hand normaal hangend, te vergelijken met hoe een celist zijn strijkstok vasthoudt. De stok hangt echt in je hand.
--> Duitse slof: Hier is je hand gedraaid – ondersteboven als het ware. Dit type strijkstok heeft een hogere slof, dus er is meer plaats tussen boog en beharing.
* BEHARING:
Het gebruikte haar is van een paard. Er doet een verhaal de ronde dat het haar van een merrie is, en niet van een hengst, omdat die op haar/zijn staart zou urineren maar het kan ook omgekeerd zijn... Je ziet het maar wat je ervan gelooft.

Meestal is het haar wit, maar zwart haar kom je hier en daar ook tegen.

Frans strijken

Frans

Aangeraden word elk half jaar je strijkstok te laten verharen, maar afhankelijk van het gebruik mag dit best jaarlijks, hoor.
Je mag rekenen op 50 EUR, en NEEN, dit kun je niet zelf! 1x een slechte verharing is voldoende om zelfs de duurste boog volledig te ruïneren! Je kunt wel de verharing uitstellen (ik heb al gehoord van iemand die al 10 jaar met hetzelfde haar speelt) door je haren te wassen met 70% alcohol, Vodka voldoet ook trouwens. Je kunt ook zeepvrije was-emulsie ("lactacyd femina" voor intieme hygiene?) gebruiken. Daarna goed naspoelen met zuiver water (liefst geen kraanwater ivm kalk) en vervolgens droogdeppen met eem zachte handdoek. Let op dat er geen water op de slof of tip komt. Vooral de spie-en waar de snaren mee vastzitten in de tip zijn gevoelig. Je haren niet te hard opspannen als je ze laat drogen omdat het haar een beetje krimpt tijdens het drogen en dan overspannen raakt.
* HARS:
De grip tussen beharing en snaren wordt eigenlijk verzorgd door het hars en in mindere mate door de beharing zelf. Hars moet spaarzaam aangebracht worden, meestal na 2-3 uur spelen. Ikzelf gebruik Neumann, maar dit is niet noodzakelijk het beste merk of zo. POPS (het bekende ronde rode doosje) wordt ook veel gebruikt. Het ene merk is wat zachter, het andere stoft veel te veel, nog eens ander stinkt... Vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur dus! Let er wel op dat je het liefst dezelfde hars gebruikt als gebruikt tijdens het verharen.
Link naar info over verschillende harsen.
* HOUT: Goedkopere bogen zijn van Brazil. Permabucco is veruit superieur qua klankkwaliteit, bespeelbaarheid, gewich,... maar is tegenwoordig zeldzaam (lees: duur). Een duurdere Brazil boog zal waarschijnlijk even goed spelen als de goedkoopste Permabucco, dus uitproberen die handel! Raar maar waar, de strijkstok van een contrabas is korter dan voor een viool (68cm tov 75cm).
Je wilde gewoon advies voor het kopen van een strijkstok van +/- 100 EUR. Mijn advies hierbij: NIET DOEN! Ik ben begonnen te strijken met een goedkope stok en mijn techniek is nu compleet naar de kl***ten!

Binnengekomen zonder navigatie? Klik hier