Basles

Om een bas linkshandig te maken moet de zangbalk dus worden verwijderd en onder de andere poot van de kam worden gepast om zodoende een optimale werking van het instrument te komen.

Dit is geen klein klusje maar het kan wel gedaan worden. Ik heb het twee keer eerder gedaan voor een linkshandige bassist. Misschien moet je eens gaan nadenken wat voor soort bas en in welke kwaliteit je wilt gaan zoeken. Ik kan je helpen met adviezen maar je moet zelf aangeven hoeveel je wilt gaan uitgeven en voor welk doel (stijl) je een bas zoekt. Vraag gerust. groeten, Harry Jansen
Als je een rechtshandige contrabas wilt ombouwen naar een linkshandige, kom je zeker bij een luthier terecht. De basbar (zangbalk) zal inderdaad verplaatst moeten worden zoals hier staat. Wat ik echter bestrijd, is de opmerking dat er geen linkshandige contrabassen zouden bestaan. Ik ben zelf linkshandig en heb een paar jaar geleden via Ferdinand Rikkers in Groningen een nieuwe 3/4 contrabas besteld van het merk Strunal uit Tsjechie. In mijn geval met een massief bovenblad, maar volledig massief kan ook. Dus er is voor linkshandige bassisten zeker aan een linkshandige bas te komen. Ik speel daarnaast op een 4/4 Chinese bas, gewoon rechtshandig met de snaren omgekeerd. Voor rockabilly bassen kan dat ook als je toevallig een goed klinkend instrument treft. De basbar zit bij deze contrabas dus eigenlijk verkeerd, maar missen doe ik het niet. De iets grotere kast van deze bas zal hier wel debet aan zijn.
Abel Evertz

linkshadige bas

Linkshandig bassen
In deze basles alweer een briefwisseling op het basforum die me zo informatief lijkt voor linkshandige bassisten dat ik hem hier wil bewaren. Als jij een linkshandige bassist bent die hier nog iets aan toe wil voegen, mail me dan even of zet je verhaal op het basforum. Hier volgt de vraag van Bassick met het antwoord van Michel en Erwin.

Ik ben linkshandig en wil graag contrabas gaan spelen.
Voor zover ik weet zijn er geen linkshandige contrabassen te koop.
Is het voldoende om de snaren en de kam om te draaien of komt er meer bij kijken. Blijft het geluid hetzelfde ondanks de omzetting van de snaren? Wie kan mij duidelijkheid geven??
Bassick

Hoi,
Ik denk persoonlijk dat het niet uitmaakt of je links- of rechtshandig gaat spelen. Tenslotte, wat je aan snelheid in je rechterhand mist werkt door bij de linkerhand.
Ik ben trouwens zelf linkshandig, maar heb altijd rechtshandige instrumenten in mijn handen gehad. Mijn basleraar is linkshandig en speelt ook rechtshandig. Volgens mij maakt het niet veel uit.
groetjes, michel

Hoi Michel,
Bedankt voor je reactie,
Mijn probleem is dat ik al 25 jaar links bas op een linkshandige fender jazz/precision. Dus is rechtshandig geen optie meer. Waar het mij omgaat is of het geluid/volume van de snaren hetzelfde blijft indien ik ze omzet naar linkshandig.
Volgens mij zit de bassbar niet precies in het midden van het voorblad maar meer onder de E en A snaar.
Groet Bassick

Hoi,
Of je nu links- danwel rechtshandig verkiest - daar kan ik je niet mee helpen, maar je kunt niet zomaar de snaren en kam omdraaien om de volgende redenen:

- een kam is aan de onderkant plat (deze zijde staat in een doek van 90 graden op je bovenblad) en aan de bovenkant licht gekromd. Dit is gedaan om de druk van je snaren beter op te vangen. De snaren drukken je kam niet loodrecht naar beneden maar iets naar boven/onder, wat opgevangen word door de kam niet symetrisch over zijn zijde te maken. Als je er van opzij naar kijkt, kun je dit heel duidelijk zien. Als je de kam omdraait, valt hij dus om.- De dikkere snaren liggen iets dieper in je kam dan de dunnere snaren en je kam is totaal niet symetrisch gebogen. Snaren omdraaien gaat dus ook niet, omdat je afstelling van de hoogte boven de toets dan niet meer klopt.
- De stapel (het verbindingsstuk tussen boven- en onderblad) is extreem belangrijk voor je geluid. Deze stapel is niet (NOOIT) gelijmd, en als je die een half mieren-kuit-haartje verplaats is je geluid al anders - lees: slechter. Als je dus iets zou omdraaien, moet je ook je stapel veranderen. Dit kun je niet zelf, want het is een echt monikkenwekje. Je kunt er alleen bij door de f-gaten. Waar denk je dat de uitdrukking "stapelgek worden" vandaan komt...
- De basbar staat onder de bassnaren en is gelijmd. Als je iets zou omdraaien, moet die ook verplaats worden - ook door de f-gaten vrees ik...
CONCLUSIE: Laat je basbar en stapel verplaatsen door een ervaren luthier en gebruik een nieuwe kam. Dit is - spijtig genoeg - niet gratis.
Erwin Deumens

Nog een interessant antwoord, in dit geval van Harry Jansen, contrabas reparateur:

Beste Arjen,
Bedankt voor je mail. Linkshandige contrabassen komen maar heel weinig voor. Eigenlijk bestaan er ook geen linkshandige contrabassen maar elke contrabas kan linkshandig worden gemaakt. In de bas loopt onder de kam, aan de baskant over bijna de gehele lengte van het bovenblad een zangbalk. Dit is het enige verschil.

Binnengekomen zonder navigatie? Klik hier