Basles

Bart Tarenskeen

Ze klinken echter helemaal nergens naar en liggen reeds in de vuilnisbak. Ik heb dus toch 80 euro verspild (met de vijfde snaar en verzendskosten erbij kwam het totaal op 80 euro). Absoluut nooit kopen die bagger! Volgens Rikkers lijken ze sprekend op Russische snaren, wat ook goedkope troep is. Heel goed mogelijk dat iemand ze in Duitsland uit Rusland importeert en ze in een Duitse verpakking verkoopt.

Ik had nog een set d'Addario Pizzicato Heliocore Medium Tension liggen, die zitten er nu op, en de bas klinkt weer prachtig, met uitzondering van die vreselijke Pyramid C snaar dan, die er noodgedwongen nog steeds op zit. d'Addario maakt geen C snaar, dus mijn probleem is nog lang niet opgelost, terwijl die d'Addario's eigenlijk prachtig klinken op deze bas (zucht). Ik ga er nu (op aanraden van Ferdinand Rikkers, die er gelukkig wél verstand van heeft) een Pirastro Jazzer C snaar bij proberen. Ook interessant, die Pirastro Jazzer. Die naam is nog niet genoemd hier op de site. Als de C snaar bevalt ga ik ook eens een hele set kopen van dat merk. Ik ben benieuwd! Philip Baumgarten

Dit stukje stond nog maar net op mijn site of Henk Haverhoek mailt me het volgende berichtje. Bedankt Henk!

Beste Philip,
Volgens mij kun je best een Pirastro Eudoxa C-snaar proberen. Ik herinner mij dat de G-snaar van Pirastro ook uitstekend klonk in combinatie met bijvoorbeeld Thomastik Spirocore. (NHOP gebruikte die samenstelling). En ik verwacht van de C-snaar hetzelfde!
Groet, Henk Haverhoek

bas

Snaren 10
De serie baslessen over snaren is nieuw leven ingeblazen door Bart Tarenskeen. Bedankt Bart! dit is zijn bijdrage.

Hoi Philip,
ik zat waarschijnlijk nog niet in je bestand ten tijde van je snarenenquete, maar na al die stukken daarover vond ik het toch wel aardig alsnog te reageren.

1. Wat voor snaren gebruik je, darm, darm omwikkelde of metalen snaren?

Ik heb twee bassen waarvan op een darmsnaren en op de ander staal.

2. Waarom? (Wat zijn wat jou betreft de voordelen en nadelen van jouw keuze tov andere snaren?)
Darm vind ik persoonlijk het mooist, vooral voor de muziek die ik doorgaans maak. De tweede bas met stalen snaren gebruik ik wanneer de omstandigheden zich miet goed lenen voor darm, zowel muzikaal als bv. weersomstandigheden.

3. Welk merk gebruik je?
Darm: Pirastro Chorda G, Pirastro Eudoxa D,A en E.
Staal: D'Addario Helicor Hybrids.

4. Waarom? / 5. Wat waren je ervaringen met andere merken? (Kun je andere merken aanbevelen en/of afraden?)
Toen ik begon op darm te spelen (heel voorzichtig, eerst alleen de G, toen de D erbij en uiteindelijk alle vier) wist ik het meteen, dit is mijn ding. Niet te veel sustain, dikke attack, perfect voor walking bass.

Maar ook mooi warm van toon, je kunt ook op darmsnaren "zingen". En de Pirastro's waren de eerste die ik probeerde, meteen raakgeschoten. Ze zijn wel ontstellend duur (in Nederland, via internet heb ik ze al twee keer zo goedkoop gezien) maar ze gaan bij mij zo'n twee jaar mee. Stalen snaren bij mij vroeger een jaartje maar eigenlijk vond ik ze na zes maanden al niet meer klinken. Darmsnaren klinken goed (en hetzelfde) van de eerste tot de laatste noot die je erop speelt. De D'Addario's ben ik gaan gebruiken via een bevriende collega uit New York, Darryl Hall, die o.a. bij Ravi Coltrane speelde. Daarvoor gebruikte ik Thomastik Dominant. Bij de Thomastiksnaren mis ik altijd zo'n randje viezigheid in het geluid wat de D'Addario's wel hebben, en de eerste twee weken zit er zo'n zilveren randje in het geluid wat ik persoonlijk niet te vreten vind.
Groeten, Bart.

Ik heb laatst weer eens een onverkwikkelijke ervaring met snaren gehad... Ik heb kortgeleden mijn contrabas laten ombouwen tot een vijfsnarige bas, er is een hoge C bijgekomen. Het probleem is dat niet alle merken die snaar maken. Nürnberger Künstlerseiten, die ik tot voor kort gebruikte ook niet, zodat ik nu gedwongen ben om naar andere snaren om te zien. Toen ik aan een snarensite vroeg of de mensen daar een snaar kenden die vergelijkbaar is met de Nürnberger Künstlerseiten, kreeg ik Pyramid snaren aangeraden. Heel goedkope snaren zijn dat, een reguliere set kost maar 59 euro.

Binnengekomen zonder navigatie? Klik hier