Basles

Natuurlijk zijn er wel iets handigere afspraken te maken: het gaat erom dat je je houdt aan wat is afgesproken, en niet dat je domme afspraken maakt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je het optreden wilt doen, tenzij zich iets beters aandient tot één of twee weken voor de desbetreffende datum. De mensen van het minder leuke bandje moeten natuurlijk wel de kans hebben om een vervanger te vinden.

roncalli

Doe jezelf geen geweld aan door met mensen te spelen met wie niet te werken valt of aan wie je een pesthekel hebt. Hoe mooi de optredens ook zijn en hoe heerlijk vaak je ook kunt spelen, uiteindelijk heb je er alleen jezelf mee door met dit soort figuren door te gaan. Altijd wanneer ik in het verleden in zo’n situatie was beland en na veel vijven en zessen de knoop had doorgehakt om te breken met dit soort lieden, voelde ik me enorm opgelucht, wat veel waardevoller is dan het kommer en kwel gevoel dat ik had toen ik met ze bleef spelen. Het valt trouwens niet mee om je op tijd te realiseren dat het beter is om op te stappen. Ik ben verscheidene keren te lang doorgegaan, wat enorm veel energie kost en voor niemand prettig is.
Mijn vrouw vindt dit maar een betweterig, belerend en enigszins irritant stukje. Zij denkt dat muzikanten zelf ook wel weten hoe het hoort. Misschien heeft zij gelijk, maar gezien mijn eerdere ervaringen ben ik daar niet van overtuigd, dus ik laat het maar staan.

Normen en jazz
De laatste tijd wordt er weer wat meer gepraat over de normen en waarden in de samenleving, wat natuurlijk mede te danken is aan de (tijdelijke) opkomst van Heinsbroek en het CDA. En al denk ik wel eens: hoor wie het zegt, binnen de LPF zijn ze bijvoorbeeld zo intolerant dat ze zelfs hun partijgenoten niet verdragen, toch kan het geen kwaad om eens na te denken over de normen en waarden van de jazzbassist. Laat ik een aantal voorbeelden geven uit de (of liever gezegd mijn) praktijk, die duidelijk maken dat dit geen overbodige luxe is.
Het is mij wel eens overkomen dat ik een optreden had afgesproken met een blazer, die maar niet bij het podium wilde verschijnen. Uiteindelijk besloot ik hem op te bellen. Hij vertelde mij dat hij de volgende dag vroeg de studio in moest, dat hij fris wilde zijn voor de opnames en daarom maar besloten had om het optreden niet te doen. Terwijl ik nog met mijn oren klapperde over zoveel trouweloosheid en onbetrouwbaarheid, moest ik onmiddellijk actie ondernemen, want ik had toch echt aangekondigd dat de band met een blazer zou verschijnen. Tot mijn geluk was de eerste de beste blazer die ik vervolgens belde thuis en bereid om te komen, dus het probleem was met vijf minuten opgelost.
Maar je zult begrijpen dat ik deze (overigens uitstekende) blazer nooit meer gevraagd heb. Ik geloof trouwens niet dat hij nog actief is als muzikant.

 


Wat als je je hebt laten overhalen om voor €50 met een klotenbandje mee te spelen in Verweggistan laat op de avond, en vervolgens een aanbod krijgt om met fantastische muzikanten te spelen voor 175 euro vlakbij, vroeg op de avond en op precies dezelfde dag? Zwaar balen natuurlijk.
Hoe ga je om met mensen die essentieel zijn voor je goed lopende band, maar die je steeds de meest vreselijke dingen flikken? Je bent bijvoorbeeld aan de late kant voor een optreden op een trouwerij, komt bij de percussionist thuis om hem snel even op te pikken, en krijgt vervolgens te horen dat hij honger heeft, nog even een pizza wil eten en ook nog even moet douchen voordat hij op kan treden. Ook dat is me overkomen. Ik kon hem niet snel genoeg meekrijgen en we kwamen te laat aan, wat natuurlijk nog het vervelendst was voor het stel dat trouwde.
Ik denk dat er maar één mogelijkheid is om dit soort ellende en scheve gezichten te vermijden: je moet je altijd aan je afspraken houden. Als je achteraf spijt hebt van wat je hebt afgesproken, heb je gewoon pech gehad. Het is echt in je eigen belang om je dit te realiseren. Denk hierbij aan het eerste voorbeeld dat ik gegeven heb. Als je het niet doet, krijgen mensen de balen van jou en vragen ze liever een bassist van wie ze wel op aan kunnen. Je krijgt de reputatie van een onbetrouwbaar persoon en maakt jezelf op den duur totaal onmogelijk. Als je een afspraak hebt gemaakt met een klotenband en voor dezelfde avond een prachtoptreden kunt krijgen, heb je ook pech gehad. Je moet gewoon met de klotenband spelen, tenzij het heel eenvoudig is voor hen om een andere invaller te regelen. Wel even informeren natuurlijk!

Binnengekomen zonder navigatie? Klik hier