Basles

Tony Overwater

6. Kun je een leuke anekdote over snaren vertellen?
Een flink aantal jaren geleden was er een basweek in de IJsbreker. Daar waren veel grote bassisten, onder andere Dave Holland, Neils Henning Pederson en Ray Brown.

Ray Brown

Ray Brown

Die laatste is natuurlijk bekend om zijn fantastisch geluid. Toen mensen hem vroegen wat voor snaren hij moest hij even nadenken. Hij had net een of andere proefset met hele lichte snaren. Maar zijn geluid was nog steeds het zelfde. Het geluid van iemand zit voor het grootste gedeelte in de vingers. Dat kan een voor- en een nadeel zijn. Wat je ook doet je blijft je eigen geluid houden. Andere snaren en zelfs een andere bas zijn meer nuance verschillen dan sommige mensen denken. De meeste bassisten zoeken hun geluid te veel in externe factoren. Het grootste gedeelte van je sound bepaal je zelf. Dave Holland had daar mooie oefeningen voor. Die zijn alleen lastig uit te leggen zonder het voor te doen.

 

Snaren 7
Hier zijn de antwoorden van Tony Overwater op de enquête over snaren. Bedankt Tony! Het is weer heel interessant.

1. Wat voor snaren gebruik je, darm, darm omwikkelde of metalen snaren?
Staal.

2. Waarom? (Wat zijn wat jou betreft de voordelen en nadelen van jouw keuze tov andere snaren?)

Ik heb een aantal jaren op darm gespeeld. Golden Spiral. Darm omwikkeld met nylon. De E en de A snaar Dominant (nylon kern metaal omwonden. Dit beviel me redelijk goed. Mooi geluid en door de combinatie met dominant was het laag nog vrij strak (beter en goedkoper;-) dan gewoon darm) en was de speelbaarheid ook goed (E en A in staal geeft een groot verschil in klank en speelbaarheid, dat is trouwens wel de set up waar Charlie Haden mee speelt).
Toch ben ik terug gegaan naar staal omdat ik vond dat het redelijk beperkend was.

Je moet rustiger spelen en je ben meer afhankelijk van weersinvloeden en temperatuur. Een tijd op darm spelen geeft je wel een betere controle over je geluid en meer finesse in je rechterhand. Als je dan weer op staal speelt kan je veel van de verworvenheden van de darm sound mee nemen. Stalen snaren geven me technisch iets meer mogelijkheden en ik vond ook dat darmsnaren mijn spel te veel richting de Charlie Haden stijl trokken.

3. Welk merk gebruik je?
Thomastiek Rood Rood.

4. Waarom? (Denk aan stugheid, soepelheid, helderheid, houdbaarheid, diepte, prijs, enz.)
Een redelijk snaar voor een redelijk bedrag. Ik zou wel andere snaren willen proberen maar vind het risico te groot als ik voor een belangrijke opname zit. Deze snaren plukken en strijken goed.

5. Wat waren je ervaringen met andere merken? (Kun je andere merken aanbevelen en/of afraden?)
Vroeger speelde ik Golden Spiral met Dominant (zie boven). Verder geen ervaringen.

Binnengekomen zonder navigatie? Klik hier