Basles

Ruud Ouwehand

Misschien zou het leuk zijn als je te zijner tijd op het Conservatorium in Arnhem, waar ik les geef, je gedachten in workshopverband eens komt toelichten.
We houden contact, met vriendelijke groet, Henk Haverhoek.
1. Wat voor snaren gebruik je, darm, darm omwikkelde of metalen snaren?
Metalen snaren.

2. Waarom? (Wat zijn wat jou betreft de voordelen en nadelen van jouw keuze tov andere snaren?)
Metalen snaren hebben meer presence dan bijvoorbeeld darmsnaren. Die presence heb je nodig om je geluid te kunnen projecteren als je met anderen speelt.
Het eerste wat wegvalt wanneer je niet alleen speelt is het zogenaamde mooie ronde en volle van je basgeluid! Dat "mooie" zit toevallig altijd in het frequentiegebied van piano, gitaar, saxen, drums e.d.

3. Welk merk gebruik je?
Thomastik Spirocore. Medium. Als G-snaar zou je ook iets anders kunnen gebruiken. Bijv. een Pirastro snaar.

4. Waarom? (Denk aan stugheid, soepelheid, helderheid, houdbaarheid, diepte, prijs, enz.)

Ik gebruik al meer dan 25 jaar Thomastik omdat ze veel sustain en presence hebben. Helaas duurt het een paar dagen tot een paar weken voor ze ingespeeld zijn. Maar daarna blijven ze lang hun sound houden. Ook voor arco!! Een hardnekkig vooroordeel bij klassieke bassisten is dat ze voor strijken niet geschikt zouden zijn. De wereldberoemde bassist Edgar Meyer gebruikt als E- en A-snaar Thomastik!
Af en toe maak ik de snaren schoon met ballistol-spray. Daar wordt de toets ook weer mooi schoon en diepzwart van. Het strijkgedeelte met zuivere alcohol. Uitkoken is veel te agressief. Hoewel onze Peter Krijnen er een leuk verhaal over schreef!

5. Wat waren je ervaringen met andere merken? (Kun je andere merken aanbevelen en/of afraden?)

Een keer Correlli geprobeerd. De G-snaar was O.K. (zie boven). De D-snaar had totaal geen spanning. Dus alles er weer af. Pirastro Jazz en d'Addario zijn mijn smaak ook niet echt.

6. Kun je een leuke anekdote over snaren vertellen?
Tijdens mijn studietijd wisselde ik elke dag mijn snaren: overdag had ik Pirastro solostemming
en s'avonds in die tijd voor de jazzschnabbels Nürenberger Künstlerseiten. Op het laatst duurde het wisselen nog maar net 5 minuten!
Tot ziens, Henk Haverhoek www.henkhaverhoek.nl

Snaren 5
Dan nu de bijdrage van Ruud Ouwehand, met zijn geweldig plastische beschrijving van de Thomastik pluk snaren en de interessante en informatieve inzending van Henk Haverhoek. Bedankt Ruud en Henk!!!

Hallo Philip,
Wat leuk, dat klopt precies wat je over snaren schrijft. Ik experimenteer nooit (meer). Ik word wel nieuwsgierig als ik reclame zie voor nieuwe snaren (hybride van Heliocore), maar de prijzen weerhouden mij. Ik gebruik al jaren Thomastik Dominant snaren, staal omwonden, nylon kern. Op mijn bas klinken die het beste en daarbij komt nog dat ik veel pluk en strijk, en de 'pluk' Thomastiks (= Spirocore) klinken gestreken als een uitgeknepen kaassoufflé. Via leerlingen kom ik uiteraard veel met verschillende snaartypes in aanraking, van darm tot plastic (een vriend van mij heeft plastic 'rood-wit-blauwe' feestsnaren meegenomen uit Mexico. Ze klinken niet eens slecht, maar het is een belachelijk gezicht).
De Thomastik Dominant worden voor cello en viool wel vaak gebruikt. Ze klinken warm, behalve de eerste week, maar daar moet je even doorheen. Ik hoor bij collega's dat als er ook maar één beetje scherp hoekje aan de bas zit (kam, kielhoutje, stemmechanisme), de snaren snel kapot gaan. Ik heb in de afgelopen 25 jaar nog maar twee keer een snaar aan gort getrokken. Toch speel ik hard, heb sterke vingers en speel meestal akoestisch. Mijn snaren blijven goed op stemming en dat kun je nooit van darm zeggen, helaas (de klank van darm is mooi, natuurlijk en ouderwets).


Vroeger had ik Pirastro (gewoon, Gold, darm, veel geprobeerd). Door toeval kreeg ik deze Dominants op m'n bas gezet door mijn vioolbouwer na een 'grote beurt' (hij had ze al jaren liggen).
Die vioolbouwer is Peter Brandt in Assen, een zeer goede, vakbekwame handwerksman, niet speciaal voor bassen, maar omdat mijn vrouw cello speelt, ben ik daar ook blijven hangen.Genoeg uitgeweid, dunkt me. Succes met snaar-stories. Eric Bednarz (ex leerling en terecht verwoed darmspeler) kan je waarschijnlijk ook goede verhalen vertellen over zijn 'ikmoetenzalkostewatkostdarmspelen watmijndocentenookzeggenvalsofniet' houding
.
Groeten, Ruud Ouwehand, bassist

Henk Haverhoek

Henk Haverhoek

Beste Philip,
Hier mijn reactie op je snarenvragen. Ik heb trouwens met belangstelling en waardering je website bekeken. Vooral ook je baslessen en je ideeën over oefenen zijn mij vaak uit het hart gegrepen.

Binnengekomen zonder navigatie? Klik hier