Basles

Hein van de Geyn

Voordeel van puur darm is een mooi rond geluid, met veel punch. Nadeel is dat darm zeer temperatuur- en vochtigheidsgevoelig is waardoor je blijft stemmen, tevens is het moeilijker om een mooi arcogeluid te verkrijgen, ook is de sustain korter dan met metaal.

Wat de Golden Spirals betreft (Charlie Haden zweert daar ook bij), daar was ik heel tevreden mee, maar die worden niet meer gemaakt, nb. door die mond en klauwzeer toestand. Er is nog steeds een importverbod van orgaanvlees geldig in de VS geldig. en aangezien dat uit Schotland moet komen en in Amerika gemaakt werd, zijn ze noodgedwongen gestopt met de productie. Er gaat een gerucht dat Charlie Haden de laatste doos heeft gekocht. Toen kwam ik bij de Velvets, die ik een heel goed alternatief vind, ik ga er steeds meer van genieten! Qua soepelheid houdt het het midden tussen metaal en darm, darm kan soms wel eens te soepel zijn! Qua strijken is het fantastisch, beter dan de Golden Spirals. Je moet wel even een dag of drie flink blijven stemmen, want in het begin lopen ze hard terug. De sustain is langer dan met puur darm, toch blijf je darm horen, het geluid is zeer helder en rond.

Qua houdbaarheid weet ik alleen van horen zeggen dat ze vrij lang meegaan, zeker een jaar. Prijs van een setje is ongeveer 250 euro, niet goedkoop maar nou ook weer niet onoverkomelijk. Onderhoud van de snaren is miniem: af en toe een doekje met een beetje alcohol er overheen halen.

Anekdote: Ik had eens mijn darmsnaren in bad gedaan, ik had van iemand gehoord dat dat kon om ze weer eens goed schoon te krijgen. Daarna moet je ze goed laten drogen! Zo gezegd zo gedaan, maar blijkbaar heb ik ze toch niet lang genoeg laten drogen, want bij het opstemmen zeiden ze in koor: "PANG"

Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Groeten, Jos

Snaren 4
Vandaag twee antwoorden van hooggewaardeerde collega's op mijn enquête over de keuze en het gebruik van snaren, nl van Hein van de Geyn en Jos Machtel. Bedankt Hein en Jos!

Beste Philip,
Alors:

1. Wat voor snaren gebruik je, darm, darm omwikkelde of metalen snaren?
Metaal.

2. Waarom? (Wat zijn wat jou betreft de voordelen en nadelen van jouw keuze tov andere snaren?)
Metaal spreekt tot in de hoogte goed aan; projecteert erg goed, kan zangerig klinken. Metaal kan echter ook neuzelig klinken, irritant dun zijn; darm is altijd elegant en aantrekkelijk, maar kort in de hoogte, en wat minder zangerig over het hele instrument.

3. Welk merk gebruik je?
Tomastik normal.

4. Waarom? (Denk aan stugheid, soepelheid, helderheid, houdbaarheid, diepte, prijs, enz.)
Duurzaam (Ik haat verwisselen van snaren), betaalbaar, all-round.

5. Wat waren je ervaringen met andere merken? (Kun je andere merken aanbevelen en/of afraden?)
Van alles geprobeerd, maar snel weer vergeten. Soms lijkt een combinatie van Tomastik's weich of stark met de normale spanning een goede manier. De verschillende types mengen goed van klank.


6. Kun je een leuke anekdote over snaren vertellen?
Mmmmmm
Groeten, Hein


jos

Jos Machtel

Beste Philip,
Sinds een aantal maanden speel ik op snaren van het merk Velvet (www.velvetstrings.com) Het zijn snaren met een darmkern en omwikkeld met koper en kunststof. Tot voor kort heb ik jarenlang op puur darm gespeeld en ook een tijdlang op de golden spirals van D'addario, dit zijn darmsnaren met een nylon omwikkeling.metalen snaren heb ik wel geprobeerd maar voor mij klinkt dat niet warm genoeg.

Binnengekomen zonder navigatie? Klik hier