Basles

Toch ook nog even noemen GOLDEN.SPIRAL van KAPLAN uit de U.S.A. Of die in Holland te koop zijn weet ik niet. Of je hier veel aan hebt weet ik niet maar zo speel ik.
Eén belangrijke tip die vooral ter harte moet worden genomen is: Maak je snaren na het spelen altijd goed schoon en droog dat verlengt de levensduur enorm!! Ik doe zeer lang met de snaren, zelfs als ik ze vaak verwissel en weer terugzet.

Wat betreft die anekdote :
Ooit, in de zestigerjaren ( ja, zo oud ben ik al) moest ik op tournee door Afrika, in Kenia met een dixielandorkest een commercial opnemen. Ik had een huurbas (triplex) meegenomen en de bouwer van die bas had ook de snaren zelf gemaakt. Hij had daarvoor een speciale machine ontwikkeld om die snaren te kunnen maken. Ze waren heel dun en klonken erg metalig...maar goed, wist ik veel. Het viel me wel op dat ik een heleboel van die snaren meekreeg! Dat bleek geen overbodige luxe want tijdens die TV opnamen sprong de één na de andere snaar zodat ik de opname eindigde op één snaar waar ik als een razende overheen vloog. Achteraf hebben we ons rot gelachen maar tijdens de opname zag ik het somber in. Het was aan de eenvoudige muziek te danken dat ik me er doorheen heb geslagen maar met moeilijke muziek was ik niet ver gekomen.
Het lijkt een ongelooflijk verhaal maar het is waar gebeurd.

Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad
Vriendelijke groeten,
Koos Serierse

Snaren 3
Mijn oorspronkelijke idee was om een enquête te versturen met 6 vragen over snaren aan jazz contrabassisten en een leuke samenvatting te maken van alle antwoorden van collega's op mijn vragen. Dit is jammerlijk mislukt: de antwoorden die ik krijg zijn steeds zo interessant en leuk dat in niet kan nalaten ze onverkort op mijn site te publiceren. Een heerlijk luxeprobleem van het soort waar ik er veel meer van wil hebben. Hier is de inzending van Koos Serierse (bedankt Koos!!)

serierse

Koos Serierse
Ik gebruik in feite nooit één soort of merk snaar. Voor Jazzmuziek b.v klinken darmsnaren warm en vol. Bij de prachtige oude opnamen, vooral uit Amerika, klinkt de bas bijna altijd goed ondanks de vaak slechte opname. Bij die opnames werd er meestal op darm gespeeld. Het nadeel van darm is dat je vooral in koude of te warme ruimtes aan het stemmen kan blijven. Met de omwikkelde darmen heb je daar wat minder last van. Dus je moet de omstandigheden kennen en de soort muziek die je moet spelen om je snaren te kunnen kiezen. Je kan natuurlijk ook stug volhouden om op één soort snaar alle soorten muziek te spelen (b.v. alles op darm) maar ik heb me altijd graag aangepast.

Zo neem en nam ik voor b.v. iets moderner muziek liefst stalen snaren. Ik neem dan de solostemming, die een toon hoger klinken, maar stem ze als gewone snaren zodat ze erg soepel spelen. Je moet daarvoor wel een behoorlijk instrument bezitten. Dat soepele spelen is voor mij erg belangrijk omdat je dan, vooral voor zeer snelle tempi, beter uit de voeten kunt.
Merken heb ik niet zoveel mee maar Thomastik-Infeld SPIROCORE Superflexible, vooral die solosnaren vind ik heel mooi en klinken een beetje als darm! Maar ook de gewone SPIROCORE zijn prachtig. Ook PIRASTRO darmsnaren klinken prachtig maar zijn niet te betalen.


Binnengekomen zonder navigatie? Klik hier