Basles

Sun Ra in volle glorie

Sun Ra

Een paar leden van het Sun Ra Arkestra

Golden Earring deed toen ook iets soortgelijks, kan ik me herinneren; die stonden ook met een gitaar op de speakers te rammen. Een andere makkelijke manier om iets aan je presentatie te doen is een lichtshow. Staat wel leuk voor het publiek, maar het nadeel is wel dat het heet is om daaronder te spelen. Een dringend advies van me is om op zijn minst een minimaal contact te leggen met de zaal door nummers aan te kondigen. Het is natuurlijk prachtig als je een geboren conferencier bent en de zaal helemaal mee kunt krijgen met geinige inleidingen op je muziek. De meeste jazzmuzikanten houden daar echter helemaal niet van; ze gaan liever meteen spelen en verstoppen zich achter hun instrument. Dat is niet slim; mensen gaan meer naar je muziek luisteren en je hebt meer succes als je contact legt met je publiek. Stap dus over je angst heen en zeg wat…

Miles Davis

Presentatie
Veel jazz muzikanten lijken te denken dat je jezelf als serieuze musicus wat je kleding betreft vooral niet leuk hoort te presenteren aan je publiek. Jazz is een ernstige zaak en daar horen geen malle fratsen bij. (Dit geldt overigens niet voor de Amsterdamse impro scene – die zijn dol op malle fratsen).

MJQ

Modern Jazz Quartet (MJQ)

Toch zijn sommige jazzmuzikanten mede beroemd geworden door hun presentatie. Het Modern Jazz Quartet brak met een wat onduidelijke, sjofele traditie door zich strak in het pak te steken. Zulke keurige heertjes wilde iedereen wel engageren.

Miles Davis deed zijn hele leven enorm best op zijn kleding en zag er tot op het laatst flitsend uit. Dat effect verpestte hij trouwens weer enigszins door een groot deel van het optreden gebukt met zijn kont naar het publiek te staan. En heb je het orkest van Sun Ra wel eens op zien treden? Dat was helemáál een vertoning; allemaal glitterpakjes in quasi Oudegyptische stijl. Lekker gek en het viel natuurlijk enorm op. Ook een manier om uit de anonimiteit te treden. Natuurlijk, het gaat om de muziek. Maar ja, de meeste mensen zitten niet met hun ogen dicht naar je te luisteren en willen graag wat te zien hebben. Er kan toch echt niets op tegen zijn om daar een klein beetje rekening mee te houden. Ik heb een aantal mooie en soms behoorlijk spectaculaire overhemden en gekke schoenen klaarliggen voor mijn optredens. Why not? Ik merk ook dat het helpt – iets meer bij vrouwen dan bij mannen trouwens. Mensen nemen je al meteen iets serieuzer en waarderen je wat meer.
Je kunt natuurlijk allerlei gekke dingen doen op het podium. En het zijn niet de eersten de besten die daar af en toe behoorlijk vreemde dingen deden (of doen). Ik heb Jaco Pastorius over de grond zien rollen en staan dansen op zijn gitaar. Jimmy Hendrix speelde wel met zijn tanden of achter zijn rug. Op Woodstock sloeg een gitarist zijn gitaar kapot, wat toen nog een tijdje mode is geweest.

Binnengekomen zonder navigatie? Klik hier