Basles

Christian McBride

Het grote voordeel van een hoes is wat mij betreft dat er een handvat aan zit. Ik weet niet of zo'n gewatteerde hoes nu echt wel zo veel meer bescherming biedt. Het is handig om een auto te nemen waarvan de helft van de achterbank plat kan, dan kun je met een trio op pad als je maar een bescheiden hoeveelheid spullen mee hoeft te nemen. Dat scheelt toch gauw de helft van de vervoerskosten. Ik ben op deze manier vaak naar optredens gereisd in het verleden, dat gaat prima wat de ruimte betreft en het is nog gezellig ook. Met Trio Celsius reisden we zo naar Duitsland, waar we op straat jazz standards gingen spelen. Op goede dagen hielden we daar zo'n 100 mark per persoon aan over. Even spelen, met de pet rondgaan, een pilsje pakken... Daar was niets mis mee! Bovendien is op straat spelen warm aan te bevelen als je nog niet veel routine hebt in het optreden of gewoon vaker wilt spelen. Je creëert zo je eigen optredens!

kist

De koffer waarmee ik 2x naar New York ben gereisd. De laatste keer werd hij geweigerd door Continental Airlines.

Het vervoer
Ik hoorde eens het volgende flauwe grapje: waarom verdragen bandleden de solo’s van de bassist? Omdat hij voor de auto zorgt waarmee de band naar het optreden kan rijden. Feit is dat een schnabbelende contrabassist niet goed zonder ruime auto kan. Als je je wat dit betreft afhankelijk opstelt van medemuzikanten loop je onherroepelijk optredens mis. Als je jezelf aantrekkelijk wilt maken als bassist, is het echt een goed idee om je rijbewijs te halen, als je dat nog niet hebt. Daarnaast moet je een auto hebben waar je kolossale instrument in past. Als mijn vriendin en ik een andere auto gaan uitzoeken, kijken we altijd of de contrabas er wel goed inpast.
Bij de aanschaf van een contrabas is het geen slecht idee om de vervoersproblematiek in je overwegingen te betrekken.

Een 4/4 contrabas is zo groot, dat een grote auto een vereiste is. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van een koffer of een hoes. Heb je wel eens zo’n koffer gezien? Ze zijn soms heel duur, sommige koffers kosten tegen de $2000). Tegenwoordig kun je echter ook acceptabele koffers kopen die zo'n 350 euro kosten. Oké, als je moet vliegen wordt het link, dan zul je hem echt in zo’n kist moeten stoppen. Er doen legio gruwel verhalen de ronde over bassisten die deze voorzorgsmaatregelen niet hadden genomen en die hun contrabas in kleine stukjes terugkregen. Christian McBride is dat bijvoorbeeld overkomen, die moest zijn hele toer op geleende bassen spelen, iedere avond een andere. Geweldige bassist is dat trouwens. Maar voor het ‘gewone’, dagelijkse vervoer is zo’n plompe doodskist niet aan te raden.

 

Binnengekomen zonder navigatie? Klik hier