Basles

Maak een programma voor de repetitie of laat iemand dat doen
Ik heb wel vaker in bands gezeten waarbij van tevoren vaststond wat er gerepeteerd ging worden. Dan gaan er wat e-mailtjes heen en weer en op de avond zelf weet iedereen waar hij aan toe is. Als de repetitiestof is doorgenomen, gaat iedereen naar huis. Heel efficiënt en daardoor heel overzichtelijk en plezierig. Als er een optreden aankomt, bestaat de stof natuurlijk uit het repertoire dat gespeeld zal worden en uit niets anders.

Repeteer niet langer dan drie uur

Korter is ook goed, maar langer dan drie uur repeteren is geen goed idee. De vermoeidheid gaat meespreken, de concentratie loopt terug en niemand weet achteraf meer wat er eigenlijk precies is gerepeteerd. Bovendien kunnen alles verpestende irritaties door de vermoeidheid tot een uitbarsting komen.

Als je een repertoire hebt, ga dan pas met nieuwe nummers aan de gang als het repertoire er goed in zit.
Dit helpt natuurlijk om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Maar dat niet alleen: de motivatie zakt als de band alle nummers alleen maar matig kan spelen. Op den duur kan dat leegloop tot gevolg hebben. En wie wil je bij de band halen als alle nummers matig worden gespeeld? Erg aantrekkelijk ben je dan niet.

Kom op tijd en bereid je goed voor
Op die manier kun je heel wat irritatie vermijden…

Als je een nieuw nummer wilt spelen, zorg dan voor partijen.
Als je dat niet doet, gaat er nodeloos veel tijd zitten in overschrijven, copiëren, uitzoeken enz., wat behoorlijk vervelend kan worden voor degenen die het desbetreffende nummer al kennen.

Het lijkt allemaal heel vanzelfsprekend wat ik hier heb opgeschreven, maar dat is het dus (helaas) niet. Misschien inspireert dit stukje je om het repeteren goed aan te pakken - dat zou ik enorm toejuichen!

Repeteren
Er wordt door zeer veel mensen op zo’n vreemde manier gerepeteerd, dat het denk ik geen kwaad kan daar ook eens een stukje aan te wijden. Ik speelde bijvoorbeeld met een beginnende band. Het repertoire zat er zo’n beetje in, maar niet echt fantastisch. Dan moet er dus gerepeteerd worden op die nummers, zodat we goed voor de dag komen, denk ik dan. Nee hoor, er werden vrijwel uitsluitend nieuwe nummers gerepeteerd, en de bandleden op andere gedachten brengen bleek onmogelijk. Bij andere bands had ik een en ander leuk gerepeteerd, maar de stof die gerepeteerd was, werd niet op het programma gezet. Bij weer een andere band waren er wel 300 liedjes gerepeteerd, maar al gauw zette de gitarist/zanger een lied in waarvan ik nog nooit gehoord had en waarover ik ook niets te horen kreeg – behalve natuurlijk de informatie die uit zijn gitaar kwam en die ik als de donder diende te ontcijferen. In schnabbel bandjes komt dit (helaas) vaak voor. Als je geluk hebt krijg je nog net te horen in welke toonaard het nummer gespeeld gaat worden… Andere bandjes repeteren helemaal niet, wat trouwens niet altijd een probleem hoeft te zijn: als de bandleden van een bepaald niveau zijn, er worden standards gespeeld en er zijn duidelijke partijen beschikbaar voor degenen die het nummer niet kennen, hoeft dat ook eigenlijk niet.

Ik vind dat je een verantwoordelijkheid hebt tegenover je publiek: je moet er altijd voor zorgen dat je zoveel mogelijk kwaliteit levert. Dat klinkt als een open deur, maar helaas… ik heb heel vaak meegemaakt dat muzikanten lak leken te hebben aan het publiek. Ze stonden onvoldoende voorbereid op het podium, zopen zich klem, waren te stoned, kwamen te laat, enz. Ik denk dat het goed is om je aan het volgende te houden: